2023. október 02.  Hétfő

Pelletes

Pelletes

Ha tiszta és kényelmes tüzelésű kandallókra van szükség, akkor a pelletes tűzterek kiváló megoldást nyújtanak. Automatikus hőfokszabályozás áll rendelkezésre, emellett az adagolás és a begyújtás is automatizálható.

Automatikus rendszer esetében a tüzelőanyagként használt pellet egy tartályban helyezkedik el, ahonnan egy csiga alkalmazásával automatizált rendszeren keresztül az égéstérbe juttatjuk. A begyújtásért izzító gyertya végzi, amely forró levegő felhasználásával gyújtja meg a tüzelőanyagot. Automatikus központi egység határozza meg a felhasznált tüzelőanyag, valamint a beáramló levegő mennyiségét, ilyen módon maximális hatásfokot érhetünk el. Megfelelően méretezett radiátorok esetén a pelletes készülék alkalmas a teljes lakóház melegítésére.

Pellet kályha megoldások tökéletes választást jelentenek olyan helyen is, ahol nem áll rendelkezésre vezetékes gáz, de tiszta és automatikus fűtési rendszerre van szükség. A begyújtás és a hőfok szabályozása is gombnyomással kezelhető.

 

Mi a pellet?

A pellet olyan granulátum tüzelőanyag, amely természetes alapanyagokból készül. A tömböket kivételesen magas nyomáson préselik fűrészpor és darált faforgácsok felhasználásával, kötőanyagként csupán a fában megtalálható lignin szolgál. Az égés során csupán annyi szén-dioxidot bocsát a légtérbe, amennyit a fa élete során magába épített, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, valamint nem járul hozzá az üvegházhatáshoz. Mivel teljesen természetes alapanyagról beszélünk, amely faforgácsból és fűrészporból tevődik össze, így nem kell attól tartanunk, hogy kifogyunk belőle, mint a fosszilis energiahordozókból. A pellet külseje teljesen sima és fényes, nem tartalmas hosszrepedéseket. A pellet maximális hossza rendszerint 5 centiméter körül alakul. Ezek a pellet darabkák kerülnek az említett tartályokba.

A pelletes kandallók működési elve:

A motorral meghajtott készülékben elhelyezett csiga segítségével (amit motor hajt) történik a pellet szállítása a tartályból az égéstérbe. A gyújtást az izzító gyertya végzi magas hőmérsékleten. Az égéstermék a füstgázventilátor segítségével távozik a füstcső csatlakozón keresztül. A tüzelőanyag és az égési levegő felhasználását a központi egység határozza meg; ennek köszönhetően jobb égési hatásfokra és optimálisabb működésre lehet számítani. Az egész művelet automatikusan történik, semmilyen odafigyelésre vagy szakmai jártasságra nincs szükség. Egyes pelletes készülék radiátorokra csatlakoztatva képes a teljes lakóingatlan fűtését is elvégezni. Indirekt tárolóval összekötve a használati meleg víz előállítására is van lehetőség. A rendszer nem igényel felügyeletet és rendszeres kezelést, csupán arra kell figyelnünk, hogy minden időben rendelkezésre álljon megfelelő mennyiségű tüzelőanyag.

A pellet csakis természetes alapanyagokból készül, amelyek a faipar munkálatai során visszamaradnak. Ezeket a hulladékanyagokat préselik össze kivételesen nagy nyomású gépek segítségével, a kötőanyagot pedig a fa természetes alkotórésze, a lignin biztosítja. A pellet fűtés úgynevezett szén-dioxid semleges fűtés, vagyis a kibocsátott szén-dioxid mennyisége nem több annál a mennyiségnél, amit a fa élete során felvett.

 

Pelletes vízköpenyes központifűtéses kandallók

A pelletes megoldások modern és kényelmes működést tesznek lehetővé a fűtőanyagnak és a készülékek modern vezérlésének köszönhetően. A meleg víz a keringető szivattyú segítségével jut el a fűtést megvalósító radiátorokhoz.

 Az égés során létrejövő füst kiáramlik a készülékből; a kályha működéséért az elektromos vezérlés felel, így tökéletes égés és hőhozam valósul meg.


Edilkamin

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.